havadakargo, havalojistiği, lojistik
Herkese merhabalar, eğitim serimizin bu yazısında sizlere Hava Lojistiği Bölümünden bahsedeceğiz. Eğer bu bölüme ilgiliyseniz diğer havacılık alanına dair bölümler ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. O zaman şimdi yazımızın ayrıntılarına geçelim!
Öncelikle lojistiğin ne olduğuna bir göz atalım. Lojistik, müşterinin ihtiyacını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının kaynağından, tüketildiği son noktaya kadar ulaşmasıdır. Aslında lojistiği bir öğrenciye benzetebiliriz; bu öğrenci uzun yol otobüsüyle memleketinden okuluna dönmektedir. Lojistiğin pek çok süreci içerdiği gibi(nakliye, stok yönetimi, depolama, paketleme, malzeme ve ekipman, sipariş işlemi, tahmin, üretim planlama, satın alma, müşteri hizmeti,yer seçimi, hizmetler, gümrükleme hizmetleri) , öğrencinin de bu uzun yolda alanları var. Memleketteki yiyecek ve içecek deposunu nakliye etmesi gibi :)) Lojistiğin tanımında anahtar cümlemiz ise ’ Lojistik, doğru zamanda doğru fiyatla, doğru miktara sahip olmak ve doğru alıcıya ulaştırmak’ olarak tanımlanabilir.
Şimdi ise uzun yolda devam eden lojistiği göklere çıkaralım ki gelişen ve hızla gelişmeye devam eden dünyada uluslararası düzeyde ya da ülke kapsamında daha hızlı, zamanında, sorunsuz bir şekilde alıcıya ulaştıralım. Hava Lojistiği üst kısımda bahsettiğim bilgilerin hava yolu aracılığıyla yapılmasıdır.Yani Ülkemize Hava Lojistiği bölümü iki yıllık eğitimden oluşmaktadır. Üniversite sınavında TYT puan türünden öğrenci almaktadır ve TYT puan türünden en az 150 almak yeterlidir. Bu bölüm sadece az sayıda özel üniversitede olup bu üniversiteler şu şekildedir; (https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t3-tablo.php?p=tyt)
1.İstanbul Kültür Üniversitesi
2.İstanbul Gelişim Üniversitesi
Peki Hava Lojistiği bölümü öğrencileri hangi dersleri alıyorlar?
Programda dersler şu şekilde: İktisada Giriş, İşletme, Temel Hukuk, Sivil Havacılığa Giriş, Havacılık İşletmelerinde Muhasebe, Matematik, Lojistiğin Temel İlkeleri ve Hava Lojistiği, Genel Fizik, Kombine Taşımacılık, Taşıma Sistemleri, Depolama ve Envanter Yönetimi, Hava Kargo Yönetimi, Ticaret Hukuku ve Ulaştırma Politikaları gibi zorunlu derslerin yanı sıra seçmeli olarak alınan dersler ise: Uluslararası Nakliye ve Sigorta, Tedarik Zinciri Yönetimi, Havacılık İngilizcesi, Taşımacılıkta Belgeleme, Pazarlama Yönetimi, Havacılık Güvenliği, Uluslararası Ticaret, Taşımacılıkta Trendler ve Mevcut Sorunlar, Örgütsel Davranış, Havacılıkta Yönetim ile Havacılık Ulaştırma Ekonomisi ve Havacılık İşletmelerinde Finansman alınan seçmeli derslerdir.
Öğrenciler gerekli teorik eğitimi aldıktan ve dönem sonlarındaki 40 günlük stajlarını tamamladıktan sonra Hava Lojistiği Teknikeri unvanı ile mezun olmaktadırlar. Mezunların çalıştığı alanlar ise şu şekildedir;
Hava yolu işletmeleri
Kargo şirketlerinin hava kargo bölümü
Devlette herhangi bir çalışma alanı olmadığı için net bit maaştan söz edemeyiz ancak Hava Lojistiği Teknikerlerinin aldığı maaş (çalışılan yere göre değişmekte olup) yaklaşık 3000-3500 civarındadır.
Hava Lojistiği bölümünden mezun olan öğrenciler dilerse DGS sınavından başarılı olup 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilirler. Bu bölümler ise şu şekildedir;
?Havacılık Yönetimi
?Lojistik
? Lojistik Yönetimi
?Ulaştırma ve Lojistik
?Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi
?Uluslararası Lojistik
?Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
?Uluslararası Lojistik Yönetimi
?Uluslararası Ticaret Lojistik ve İşletmecilik
?Uluslararası Ticaret ve Lojistik
?Uluslararası Ticaret ve Lojistik yönetimi
Lojistikte önemli bir yeri olan Hava Lojistiği bölümünün ne yazık ki iş konusunda sıkıntılar içeriyor (birçok bölümde olduğu gibi). Klasik ama güçlü olduğuna inandığım bir sözle bitirmek istiyorum. Ne iş yaparsan yap, en iyisini yap …
Yazan: Cevahir Nur Baydere
Kaynakça:
https://yokatlas.yok.gov.tr/tercih-sihirbazi-t3-tablo.php?p=tyt
https://www.youtube.com/watch?v=8yc4ZIQII8Y
https://www.universiterehberi.org/2017/08/hava-lojistigi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.beykoz.edu.tr/icerik/137-lojistik
https://www.hocazade.com/2019/05/hava-lojistigi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html