Havayolu Ulaşımının Evcil Hayvanlar İçin Riskleri

Yazar :

evcilhayvanseyahati, havayoluulaşımınınevcilhayvanlariçinriskleri, hayvanlariçinuçağınriskleri, kargobölümündehayvantaşınması, uçakyolculuğuhayvanlariçinrisklimi

Havayolu Ulaşımının Evcil Hayvanlar İçin Riskleri

Hepimizin bildiği gibi uçak yolculuğu diğer ulaşım türlerine göre daha kurallı ve komplikedir. Biz insanlar için dahi yolculuk yorucu ve stresli olabilmekte iken havayolu ulaşımının evcil hayvanlar için riskleri vardır. Havayolu seyahati özellikle de kargo bölümünde taşınanlar hayvanlar için çok daha yıpratıcı hatta bazı durumlarda ölümcül olmaktadır. Kargo bölümü karanlık ve hayvanlar için genellikle tehlikelidir. Sıcaklık sıklıkla değişiyor, fazlaca gürültü oluyor ve basınç önemli ölçüde düşebiliyor. Bu sebeple de kargo bölümünde seyahat eden hayvanlar bazen ölmektedir. 2013 yılında yapılan bir araştırmada ABD’de 2011 yılında havayolu ile seyahat eden 35 evcil hayvanın öldüğü 9’unun yaralandığı ve 2’sinin tamamen kaybedildiği, 2012 yılında ise 29 evcil hayvanın öldüğü 26’sının yaralandığı, 1’inin de tamamen kaybedildiği belirtilmektedir.

Tahliller

Konuyla ilgili köpekler üzerinde yapılan kan ve dışkı tahlili araştırmalarında, hava veya karada seyahat etmelerinin genel olarak strese sebep olduğu bulunmuştur. Ancak uçakla seyahat eden köpeklerden alınan dışkı ve kan örneklerinin seyahat etmeyen gruba göre farklılaştığı, bunun sebebinin de hayvanın yaşadığı akut stresle ilgili olduğu savunulmaktadır. 

Alınan Önlemler

Birçok havayolu şirketi çok yüksek ve çok düşük sıcaklık yaşanan aylarda hatta mevsim sıcaklığı normal dahi olsa gidilecek güzergah üzerinde sıcaklığın -10 derecenin altına düşeceği ve 30 derecenin üzerine çıkacağı bilinen durumlarda uçuşa evcil hayvan kabul etmemektedir.

Buna ek olarak bazı havayolu şirketleri Pitbull gibi saldırgan ve risk oluşturabilecek hayvanları, ayrıca solunum sorunu yaşayabilecekleri ihtimaline karşı küçük burunlu hayvanları uçağa kabul etmemektedir.


Kargo Bölümünde Taşınma

Hayvanların kargo bölümüne yerleştirilme ve oradan çıkarılma sırasında da oldukça fazla stres yaşadıkları görülmüştür. Bu sebeple bu işlemler konuda uzman kişiler tarafından özenle yapılmaktadır.

Hayvanların kargo bölümüne yüklemesi tamamlandıktan sonra uçuşta herhangi bir gecikme olacaksa bu durum çoğunlukla dikkate alınmaktadır. Hayvanların çok daha fazla süre kargo bölümünde kalması onlar için daha da zor olacaktır. Bu durum kabin içindeki hayvanlar için de geçerlidir. Uçak gecikme yaşayacaksa hayvanın koltuğun altında uzun süre kalması nefes sorunu yaşamasına sebep olabilir. 2012 yılında New York kalkışlı bir uçakta söz edilen sebepten ötürü bir köpek ölmüştür.

Hayvanların uçağın kargo bölümünde taşınması esnasında oluşabilecek bazı risklerin önüne geçmek adına belirli prosedürler de vardır. Canlı hayvanlarla birlikte çok yakın mesafeye tehlikeli maddeler; derin dondurulmuş gazlar, radyoaktif maddeler ve kuru buz yüklenmemektedir. Ayrıca canlı hayvanlarla cenazeler ve birbiriyle geçinemeyen (kedi ve köpek gibi) hayvanların aynı kompartımana koyulmamasına dikkat edilmektedir.

Tüm bu riskli olasılıklarda sorumluluk evcil hayvan sahiplerine aittir. Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde de ‘Yolculuk esnasında meydana gelebilecek yaralanma, hastalık ve ölüm riskini taşıyıcı üstlenmez.’ ibaresi yer almaktadır. Ve tüm bu bahsedilenlerden yola çıkarak; yakın zamanda evinize dönecekseniz ve hayvanınız kısa süre yalnız kalabiliyorsa onu evde bırakmanız onun için daha güvenli olacaktır.

Evcil hayvanlarımızın uçaklarda seyahati ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Yazan: Psk. Esen Şen

Kaynakça:

 Bland A (2013) Is taking your pet on an airplane worth the risk? http://www.smithsonianmag.com/travel/is-taking-your-pet-on-an-airplane-worththe-risk-6241533/?no-ist

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Gözetim ve Yönetim Hizmeti Kitabı, Yayın No: HAD/T-32, 2016 Ankara http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/Gozetim_ve_Yonetim_Hizmeti_Kitabi.pdf

Bergeron R, Scott SL, Émond J-P, Mercier F, Cook NJ, Schaefer AL. (2002), Physiology and behavior of dogs during air transport. The Canadian Journal of Veterinary Research 66:211–216

Venable EB, Bland SD, Holscher HD, Swanson KS. (2016) Effects of air travel stress on the canine microbiome: a pilot study. International Journal of Veterinary Health Science & Research 4(6): 132–139. doi:10.19070/2332-2748-1600028

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog