Pilot Akran Destek Programı  Nedir?

Yazar :

akran, destek, germanwings, peer, pilot, support

Pilot Akran Destek Programı, pilotun kendi veya meslektaşlarının; yaşam stresleri (boşanma, finansal baskılar vb.), eğitim performansı sorunları, madde bağımlılığı, tıbbi sorunlar ve lisans sorunlarıyla ilgili yardım alabileceği bir yapı olarak tanımlanabilir. Pilot Akran Destek Programlarının yardıma ihtiyacı olan pilotları belirleme ve tedavi etme konusunda başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

Programda akranlar merkezi ve elzemdir çünkü yapılan çalışmalar pilotun, aynı işi yapan ve kişinin yaşadığı stresi ilk elden anlayan bir meslektaşına sorunları hakkında “açılma” olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Pilot Akran Destek Programı  Nedir?-1
Pilot Akran Destek Programı  Nedir?-1

Desteğe ihtiyaç duyan  pilotların, sorunlarını dürüstçe itiraf etmeleri, destek talep etmeleri ya da meslektaşları tarafından programa katılmaya teşvik edilmeleri beklenmektedir (Çetingüç,2017). Destek verecek olan pilotların (supporter) konuyla ilgili eğitim almaları; uçuş doktoru, uçuş psikoloğu, uçuş psikiyatristi, deneyimli pilotlar ve CRM-SMS uzmanlarından oluşan Program Yöneticisi Uzman Grubundan belirli aralıklarla süpervizyon almaları, desteğe ihtiyaç duyan meslektaşlarıyla hiyerarşik ilişki kurmamaları gerekmektedir. Verilen veya alınan bilgilerin gizli tutulmalı, başkalarıyla paylaşılmamalıdır (Çetingüç,2017).

 

Germanwings Kazası

Germanwings firmasının Barselona ile Düsseldorf arasında yapılması planan uçuşu, yolcu uçağının düşmesi sonucu kazayla sonuçlanmıştır. Yardımcı pilot Andreas Lubitz’in, kaptan pilot kabinden çıktıktan sonra kapıyı içerden kilitlediği, kaptan pilot içeri girmek istemesine rağmen kapıyı açmadığı ve uçağı bilinçli olarak düşürdüğü belirtilmiştir.

European Aviation Safety Agency (EASA), Mart 2015’teki Germanwings kazasından sonra bir Görev Gücü toplamış, 2016 başlarında ise Pilot Akran Destek Programı yapılmasını önermiş ve Avrupa çapında her şirkette bulunmalarını zorunlu hale getirmiştir.

 

Örnek Uygulama

Anti Skid Rehabilitasyon Programı (Almanya):

Algı, bilinç ve davranışta geçici değişikliklere neden olan psikotrop maddelerin kullanımından kaynaklanan problemlerle ilgilenir. İlk temas, özellikle iş için eğitilmiş bir alkol uzmanı tarafından denetlenen akranlar aracılığıyla yapılır. Tedavi, akran grubu bakımı ve profesyonel terapinin bir kombinasyonudur. Lufthansa grubunun ortak sorumluluğu altında ve Vereinigung Kokpit tarafından desteklenmektedir.

Pilot Akran Destek Programının Avantajları

–   ‘Akranların/meslektaşların’ müdahalesiyle kişinin yaşadığı sorunların erken tanımlanması,

–      Desteğe ihtiyaç duyan pilotların yardım, danışmanlık ve gerekirse tedavi ve rehabilitasyon konularında yönlendirilmeleri,

–      Havayolu şirketleri için personel kaybının önlenmesi,

 

Ülkemizde Pilot Akran Destek Programı Uygulamaları

Pilot Akran Destek Programı çerçevesinde Pegasus Havayolları ve Havacılık Tıbbı Derneği işbirliği ile 16-17 Mart 2019 günlerinde bir kurs düzenlenerek programda ‘Supporter’ olarak görev alacak pilotlara 17 saatlik ders verildi.


Yazan: Hilal Nur Kaçmaz 

Kaynakça:

http://www.hvtd.org/?p=2933

http://www.airkule.com/yazar/PILOT-ARKADAS-DESTEK-PROGRAMI/1216

https://www.ifalpa.org/media/3519/eppsi-guide-v81.pdf

http://eppsi.eu/wp-content/uploads/2019/11/EPPSI-Guide-v8.1.pdf

https://www.eurocockpit.be/sites/default/files/peer_support_in_short_briefing_note_16_0310_f.pdf

https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/03/150326_germanwings_yardimci_pilot

https://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/iste-dusen-ucagin-kara-kutusu.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/Psikotrop_madde

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog