Sanal Havacılık Röportajı

Sanal Havacılık Röportajı

Yazar :

Röportaj, Sanal Havacılık,Havacılık psikolojisi

  • Merhabalar, ilk olarak sizi yakından tanıyabilir miyiz?

 

Merhabalar,İsmim Enes Yiğit.1 Eylül 1998’de Samsun’un Çarşamba ilçesinde dünyaya geldim.Lise yıllarımda basketbol kulübünde oynadım. Şimdilerde Giresun Üniversitesi İngilizce Çevirmenlik 1. sınıf öğrencisiyim.Havacılığa ilgim küçükken halamın beni Samsun Havalimanına çok yakın olan bir yazlığa götürmesi ve o harikulade büyük kuşların inişlerini izlemem ile başladı.Ardından LiveATC adlı uygulamayı indirdim ve Kule-Pilot arası canlı trafik telsiz konuşmalarını sürekli olarak dinlemeye başladım ve halada dinlemekteyim. Sanal Havacılığa olan ilgim ise ilk olarak internette video paylaşımları yapanları izlemekle başladı ve daha sonra 2 ay içinde sanal hava yolu şirketlerinden Pilot olan, ATC hizmeti veren ya da bu işe gönlünü vermiş insanlardan yardım alarak hem Pilotların hem de ATC görevlilerinin yaptığı işleri kısa sürede anlama şansı yakaladım.

 

  •   Bize Sanal Havacılık hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

 

Sanal Havacılık pahalı olarak bilinen, ekipmanlarıyla birlikte genelde daha da zevkli hale gelen bir hobidir. İyi bir ekran kartınız varsa ve bilgisayarınız bir simülatörü kaldırabilirse bağımlısı olabileceğiniz bir hobidir. Fakat bu sadece uçabileceğiniz anlamına gelmez. Sanal Havacılıkta pilotlara bazı uygulamalar aracılığıyla ATC(Hava Trafik Kontrolörlüğü) hizmeti verebiliyorsunuz.ATC uygulaması için de bilgisayarınızın öyle ahım şahım olmasına gerek yok.

Sanal Havacılık Röportajı-1
Sanal Havacılık Röportajı-1
  • Peki, ATC hizmeti nedir? Nasıl ATC görevlisi olunur?

 

ATC (Hava Trafik Kontrolörü) hizmeti; hava araçlarının, hava sahasında birbirleriyle çarpışmasını önlemek, hızlı ve düzenli hava trafik akışını sağlamak amacıyla verilen bir hizmettir. Sanal Havacılıkta belirli bir rütbe ile başlarsınız ve rütbelerin erişebildiği havalimanlarında sektör açabilirsiniz.Sanal dünyadan çıkıp gerçek dünyamızda çalışmak istediğimizde ise, 1 yıllık ingilizce hazırlık ve 4 yıllık eğitim sonucunda herhangi bir aksilik yaşamazsanız, görevinize başlayabilirsiniz.

 

  •  ATC hizmeti veren görevlilerin yapması gerekenler nelerdir?

Sanal Havacılıkta ATC hizmeti verecekseniz öncesinde eğitim departmanından yardım alabilirsiniz.Normal havacılıkta ne ise sanal havacılıkta da aynı dökümanlar bulunuyor.Rütbe atlamak için sınavlara giriyorsunuz.Yazılı,sözlü ve mülakat şeklinde oluyor.Canlı Hava Trafik konuşmalarını ve sanal havacılıkta ki konuşmaları dinlerseniz benzeri olduğunu görmeniz mümkündür.Ayrıca hizmet vermeden önce havalimanı bilgilerini ve metar(Meydan rutin hava raporu)’ı iyi bilmeniz gerekir.Mikrofon gibi ekipmanlara da sahipseniz, öğrendikten sonra kendinizi geliştirerek rahatlıkla hizmet verebilirsiniz.

 

  • Sanal Havacılık organizasyonu ülkemizde nasıl gerçekleşmektedir?

 

Sanal Havacılıkta ülkemiz dahil çoğu ülkenin hava sahası mevcuttur. Ancak üye sayısı fazla olmasına rağmen maalesef yeteri kadar popüler değil. Örneğin kadın üye sayısı sadece 2 ve etkin üye de değiller. İnternette havacılığa ilgisi olan çok fazla kadın görmekteyim fakat bilgisayarlarla araları olmadığından sanal havacılığa gelmediklerini düşünüyorum.

 

  • Böyle bir hobiye sahip olmanın gerektirdiği şeyler nelerdir? (Parasal, fiziksel vb.)     

  

Tabii ki pilot olarak simülatörde uçuş yapmak istiyorsanız oyuncu bilgisayarına ihtiyacınız vardır fakat ATC olarak hizmet vermek isterseniz bilgisayar çok önemli değil.Pilot olarak uçuş yapanlarda genelde harici ekipmanlar vardır ki bu ekipmanlar uçuşları daha kolay ve zevkli hale getirirler.İngilizcenizin olmasıda sizi üstün kılar. Türkiye hava sahasında pilot Türkçe konuşursa sizde muhaberatı Türkçe yapmak zorunda kalırsınız ancak havacılıkta genelde İngilizce konuşulur.

Sanal Havacılık Röportajı-2
Sanal Havacılık Röportajı-2
  • Bu hobiye başlamak isteyen insanlara bir tavsiyeniz var mıdır?

 

Başlayacak olanlara tavsiyem,özgüvenli olmaları. Havacılığı,uçakları seven bir insanın bu ortamda sıkılacağını sanmam. Ayrıca hata da yapabilirsiniz fakat hata yapa yapa öğrenir ve kendinizi geliştirirsiniz. Genelde insanların heyecanlandığını ve korktuğunu gördüm bu ortamda. Erken pes etmeye hiç gerek yok!

 

  • Son olarak Sanal Havacılık sektörünü gelecekte nerede görüyorsunuz?

 

Yurt dışında cidden çok gelişen bir hobidir. Artık insanlar kokpiti evine taşıyor…Ülkemizde bu sanal ortama girmeye bile korkanlar var. Lütfen etrafınıza yayın,sevdirin,aşılayın.İstikbal göklerdedir demiş ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK… Sevdirelim halkımıza. Bizim neyimiz eksik diğer insanlardan. Şahsen ileride bunların eğitiminin özel şirketler aracılığıyla verileceğine inanıyorum.

 

  • Çok teşekkürler, peki sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Arkadaşlarım bile çok dalga geçti benimle fakat bulunduğum ortamda normal hayatında uçuşunu yaptıktan sonra gelip bu ortamda uçuş yapan pilotlarımız veya birlikte ATC olarak hizmet verdiğim normal hayatta hava trafik kontrolörü olan abilerimiz var. Pilotaj eğitimi alan öğrenciler simülatörlere giriyorlar. Bizde bu simülatörlerde, normalde olan prosedürler ile birebir uçuşlar gerçekleştiriyoruz ya da ATC hizmeti veriyoruz uçuş yapan pilotlarımıza. Sanal havacılıkta uçak uçurup, lisans alırken zorlanmayan insanlar da var aramızda. Sanal Havacılık gerçeğiyle neredeyse aynı fakat hissiyat farkı elbet vardır. Etrafınızdakilere aldırış etmeyin. Her uçak geçtiğinde eğer ki gökyüzüne heyecanla bakıyor iseniz bilin ki içinizde bir havacı yaşıyordur. Lütfen sizde gelip bu hobiyi bizimle birlikte eğlenerek, öğrenerek yaşayın.Teşekkürler….

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog