Saturn V

Yazar :

Apollo, ay, keşif, nasa, roket, Saturn5, SaturnV, Skylab

 

Hangimizi Ay’a gitmek, keşfetmek heyecanlandırmaz ki? Bugün zamanda yolculuk yaparak Ay’a başarıyla gönderilmiş en güçlü roketi inceleyeceğiz. Saturn V, insanları aya göndermek için 1967 ve 1973 yılları arasında NASA tarafından kullanılan en uzun, en ağır, en güçlü roketti. Apollo programında Ay’ın insanlar tarafından keşfi için kullanıldı. Ayrıca, Skylab uzay istasyonunu başlatmak için de kullanıldı.

Saturn V’in Büyüklüğü

Saturn V-1
Saturn V-1

Saturn V roketi, 363 fit (111 metre) yani yaklaşık 36 katlı bina kadar yüksekti. Kalkış için tamamen doldurulmuş haldeyken, 6,2 milyon pound (2,8 milyon kilogram) ortalama 400 fil kadar ağırdı. Roket fırlatıldığında 34,5 milyon newton (7,6 milyon pound) itme kuvveti üretti. Saturn V roketi, aya yaklaşık olarak 43,500 kilogram (50 ton) fırlatabilecek kadar güçlü de bir roketti.


Saturn V’in Tarihçesi

İlk olarak, ABD Başkanı Truman 700 Alman roket mühendisleri ve teknisyenlerini bir araya getirdi, ardından çalışmaları başlattı. Saturn V, NASA’nın Huntsville, Ala’daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’nde geliştirildi. NASA’nın ürettiği üç tür Satürn roketinden biriydi. İnsanları dünya yörüngesine fırlatmak için, Saturn I ve IB olarak iki küçük roket daha geliştirdi. Ama Saturn V Dünya yörüngesini aşarak Ay’a gönderdi. 1967’de ilk atış gerçekleştirildi.


Saturn V’in Çalışması

Skylab uzay istasyonunu başlatan Saturn V roketi iki aşamadan oluşuyordu. Apollo için kullanılan Saturn V roketini üç aşamadan oluşuyordu. Her aşamada, yakıt bitene kadar motorlar yandı ve roketten ayrıldı. Diğer aşamada, motorlar ateşlendi ve Saturn V uzaya doğru devam etti. İlk aşamada, roket 42 mil (yaklaşık 68 kilometre) yüksekliğe kalktı. İkinci aşamada, neredeyse yörüngeye taşındı. Apollo uzay aracını Dünya yörüngesine yerleştirdi ve Ay’a doğru yönlendirdi. İlk iki aşama ayrıldıktan sonra okyanusa düştü. Üçüncü aşamada, ya Ay’a çarptı ya da uzayda kaldı.


Günümüzde, Saturn V roketi, insanları Dünya yörüngesinin ötesine taşıyabilen tek fırlatma aracı olmaya halen devam ediyor. Toplamda 15 uçuş kabiliyeti olan araç ürettiler ve 13 tanesi uçtu. Zemin testi için de, üç araç üretildi. Sonuç olarak, 24 astronot Dünya’nın alçak yörüngesini geçmeyi başarıyla tamamladı.


Yazan: Hanife Erdoğdu

Kaynakça:

https://www.nasa.gov/centers/johnson/rocketpark/saturn_v.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Saturn_V

https://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-was-the-saturn-v-58.html

https://tur.spacemedia-triangle.com

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Apollo_astronauts

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog