Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Yazar :

havalimanı, Sivil Havacılık

 

Merhaba, bu yazımızda sizler için sivil hava ulaştırmacılığı bölümünü düşünenlere detaylı bilgiler aktaracağız.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği-1
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği-1

Bölümün Amacı

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık ön lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca TYT puanına göre öğrenci kabul etmektedir. Havacılık endüstrisinde yer alan sivil hava ulaştırma işletmeciliği, havacılık tutkunu olan öğrencilere üniversitede okuması için en başta önerilen bölümlerden birisidir. Her yerde başarılı bir şekilde çalışacak yeterliliklere sahip havacı adayları yetiştiren akademik bir disiplindir. Oldukça karmaşık ve rekabetin üst düzeyde olduğu havacılık sektöründe şirketler hedeflenen amaca ulaşabilmek için isabetli kararlar verebilen yöneticilere ihtiyaç duyarlar. Hava ulaştırma işletmecisi, duyulan ihtiyaç doğrultusunda, çalıştığı işletmede para, malzeme ve insan gücünün en verimli şekilde kullanılması ve uçakların yük ve yolcu miktarları bakımından tam kapasite ile çalıştırılması için önlemler alır. Bu bölümü okuyan öğrencilere ek olarak da birkaç havacılık merkezinde uygulanan dispeçer yani uçuş harekat uzmanı eğitimi almaları da önerilir. 

Bölümün Hedefi

Mezun olunca ‘’Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Meslek Elemanı’’ ünvanı ile havayolu firmalarında; Operasyon memuru, operasyon şefi, yolcu hizmetleri memuru, kargo memuru, ramp memuru ve ramp şefi gibi pek çok pozisyonda, ayrıca havayolu ve turizm acentelerinde çalışabilir, havalimanlarında ve terminallerinde farklı görevler üstlenirler.

Kariyer Olanakları

2 yıllık ön lisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen mezunlar dikey geçiş sınavı (DGS)’ ndan elde edecekleri puan ile; Havacılık Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Turizm Yönetimi, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Turizm İşletmeciliği bölümlerinde kariyer yolculuklarına devam edebilirler. 

Çalışma Olanakları

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ön lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, havacılık alt sektörleri olan havaalanları, havayolları, yer hizmetleri işletmeleri, ikram ve kargo şirketlerinde çeşitli kademelerde çalışabileceği gibi diğer sektörlerdeki işletmecilik alanlarında ya da kamu kurumlarında  iş bulabilmektedirler. Öğrencilerimiz sektörün ileri gelen firmalarında çalışmış olan deneyimli öğretim görevlileri sayesinde teorik dersler ile birlikte, meslekleri ve sektörle ilgili pratik ve uygulama ile öğrenilmesi gereken dersleri de en iyi şekilde öğrenmektedirler. Bunun yanında mesleklerine uygun olarak ve uygulamaya dayanan stajları ile de eğitimlerini tamamlamaktadırlar.


Yazan: Nisa Nur Bozdemir

Kaynakça:

https://www.kariyer.net/bolumler/sivil+hava+ulastirma+isletmeciligi+myo/nedir

https://myo.istinye.edu.tr/tr/programlar/sivil-hava-ulastirma-isletmeciligi/bolum-hakkinda

https://aday.gelisim.edu.tr/bolumler-onlisans/sivil-hava-ulastirma-isletmeciligi-27

https://tr.pinterest.com/

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog