Uzay Fotoğrafları

#gökcisimleri, #Hubbleteleskobu, #ilkuzayfotoğrafı, #kamera, #uzayfotoğrafı, dünya, voyager

 

Kimilerimiz için gökyüzüne çıplak gözle bakmak bile merak ve hayranlık uyandırır. Bir de üstüne internette, dergilerde karşımıza çıkan uzayla ilgili fotoğraflar bize heyecan uyandırmak ile beraber akıllara da birbirinden ilginç soruları beraberinde getirmiyor değil. Bu fotoğraflar nasıl çekiliyor? Kim çekiyor yahu bu fotoğrafları? Acaba ilk fotoğraf ne zaman çekildi? bu sorular ve birçoğunu gelin cevaplayalım.

Uzay Fotoğrafçılığı Ne Zaman Başladı?

Dünya’nın ilk fotoğrafı ve uzaydan çekilen ilk fotoğraf 24 ekim 1946 yılında uzaya gönderilen white sands adlı roketle 35 milimetrelik hareketli bir kamera ile çekildi. kameranın rokete bağlanması ardından uzaya fırlatıldı ve Dünya’nın uzaydan ilk fotoğrafı çekildi. Bununla beraber uzay fotoğrafçılığı başlamış oldu.

O günden  sonrasında uzay fotoğrafçılığıyla pek ilgilenen olmamıştı ta ki kameralar gelişip dijital kameralar çıkıncaya kadar. Dijital kamera demek, radyo dalgalarıyla 0’lar ve 1’lerden fotoğraf yaratmak demekti. Bunun nedeni ise uzayda çekilmiş olan bir fotoğraf albümünü dünyaya göndermek hem çok zaman alıyordu hem de zor bir süreçti. Radyo dalgarının bir plakaya gönderilmesi vasıtasıyla fotoğrafları göndermek hem maliyeti düşüyor hem de zaman kazandırıyordu.

Peki Bu Fotoğraflar Nasıl Çekiliyor?

Gökcisimlerinin hareketliliği ve yüksek hız, radyasyon ve ışık eğikliği gibi sebepler çekilmiş olan fotoğrafların normalde görünenden farklı gözükmesine yol açıyordu. Uzay aracı tek bir renkli fotoğraf çekmek yerine kırmızı, mavi ve yeşil olmak üzere 3 farklı renk filtresiyle siyah-beyaz çekimler yapar. Bunun sebebi ise uzay araçlarındaki bu kameraların insan gözünden daha gelişmiş olması yani insan gözünün görebildiği görünür ışık spekturumundan hariç ultraviyole ve kızılötesi ışıkları da fotoğraflıyor olması. Dolayısıyla bu üç renkle çekilmiş fotoğraflar bilim insanları tarafından spektrum dışında kalan ışıklara atanarak birleştiriliyor. Bu sayede fotoğraflar çıplak gözle görülebilen halini alıyor.

ÖNERİ  ATC(Hava Trafik Kontrol) Hakkında Bilgi

Uzayda Nelerin Fotoğrafları Çekiliyor? 

Uzay içinde bulundurduğu gökcisimleriyle sınırsız bir boşluktur. Tabii hal böyle olunca fotoğraflanacak da birçok şey oluyor. Şimdi de biraz uzayda nelerin fotoğrafları çekiliyor, hangi araçlarla ne tür fotoğraf kareleri alınmış gelin görelim.

En başta tabii ki içinde yaşamakta olduğumuz gezegenimiz Dünya ve devamında nebulalar, yakın yörüngesel görüntüler, astronotlar, gezegen yüzeyleri, derin uzay görüntüleri, yıldızlar, kuyruklu yıldızlar, güneş gibi bir çok gökcisminin fotoğrafları çekilmiştir.

  • Luna 3 aracı, ilk defa ayın karanlık yüzünü çekti. (7 Ekim 1959)

  • Viking I aracıyla marsın yüzeyi ilk kez fotoğrafladı. (20 Temmuz 1976)

  • Görevi boyunca 19 bin fotoğraf çekmiş olan Voyager’lardan voyager 1, jüpiter’in en yakında çekilen fotoğrafını dünyaya gönderdi.

  • Bilim insanları bir yıldız patlamasını görüntülemeyi başardılar. Tarihteki ilk süpernova fotoğrafı Hubble teleskobu tarafından fotoğraflandı. (1987)

  • Bilim adamları tarafından güneşin atmosferi görüntülenmeye başlandı. (2007 Nisan)


Yazan: Hakan Arda Kömür

Kaynakça:

 

 

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Columbia Uzay Mekiği Faciası
Mülakatta Hikaye Anlatıcılığı
Kozmik Bulmaca
Göklerin İlk Kadın Şehidi: Eribe Kartal Hürkuş
Messenger Uzay Aracı
Yolcu Uçakları Uzaya Çıkabilir Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |