Atatürk Neden Hiç Uçağa Binmedi?

Yazar :

atatürk, AtatürkNedenHiçUçağaBinmedi, istikbalgöklerdedir,

 

Sunay Akın’ın “Ay Hırsızı” kitabında okuduğum bu hikaye o kadar ilgimi çekti ki , siz değerli Uçan Blog okurlarıyla da paylaşmak istedim.

Havacılığa verdiği değeri “ İstikbal Göklerdedir ” sözüyle ölümsüz kılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ’ ün emriyle , 20 Mayıs 1923’te dünyanın ilk sivil havacılık şirketlerinden biri olan “Devlet Hava Yolları“ kurulur. Bugünkü adıyla “Türk Hava Yolları” olan şirket iki Junkers , iki King Bird ve bir de AT-9 TİPİ Beş uçakla hizmete başlar. O dönem halkın uçaklara binmeye yanaşmaması üzerine Atatürk , Pazar günleri ucuz fiyatlara Ankara üzerinde gezi turları düzenlenemesini ister. Bütün amacı, uçağa binmenin korkulacak bir şey olmadığına herkesin bilmesini sağlamaktı. Peki ama uçakları böylesine seven ve sevdirmek isteyen hatta manevi Kızı Sabiha Gökçen i de pilot olmaya teşvik eden Ata’mızın tüm gezilerini kara ve deniz yoluyla yapmış olması nasıl açıklanabilir? Kendisinin bir vapurun güvertesinde ,otomobilde, tren penceresinde  gösteren fotograflar vardır da neden hareket eden bir uçakta çekilmiş fotoğrafı yoktur?

Bu soruların yanıtı, Paris’te Piccardie festivalinde saklı. 1910 yılında Ali Rıza Paşa ile  birlikte Piccardie manevralarını izlemek üzere Paris’e gelir Atatürk. Gösteri sonunda uçuşa katılan uçaklara yabancı subaylardan da isteyenlerin binebileceği duyurulur. Mustafa Kemal gönüllü olarak öne çıkmıştır ki Ali Rıza Paşa bileğini tutarak vazgeçirmiştir Atamızı. O GÜN Mustafa Kemal’siz havalanan o uçak nazlı nazlı bir tur atar bulutların arasında  ve ANİDEN hızla irtifa kaybetmeye başlayan uçak yere çakılır ve bir tabuta dönüşür!

Atatürk’ün hiç uçağa binmemesinin nedeni  işte gözleri önünde yaşanan bu korkunç kazadır. Kim bilir kaç kere uçağa binmeye karar verip, Ali Rıza Paşanın elini bileğinde hissederek vazgeçmiştir.


Yazan: Dlb. Tutkum Dinç

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog