Cüce Gezegenler Serisi – 4: Makemake

Yazar :

cüce gezegenler, gezegen, güneş sistemi, Kuiper kuşağı, Makemake, nasa, Uzay

 

Merhaba sevgili havacılık ve uzay meraklıları.

Bu yazımda sizlere serimizin dördüncü gezegeni (Güneş’e göre olan uzaklığına göre) Makemake hakkında bilgi vereceğim. Keyifli okumalar dilerim.

Makemake

Makemake, dış güneş sistemindeki cüce bir gezegendir. Gezegen ilk olarak Mart, 2015’te bir gökbilimci ekip tarafından keşfedilmiştir. Kuiper Kuşağı’nda yer alan bu cüce gezegenin güneşin etrafında bir tur atması yaklaşır olarak 305-310 Dünya yılına denk gelmektedir. Makemake, adını Rapa Nui mitolojisinde doğurganlık(bereket) tanrısından almıştır. Makemake’nin rengi, kırmızımsı kahverengidir.

Cüce Gezegenler Serisi - 4: Makemake-1
Cüce Gezegenler Serisi – 4: Makemake-1

Boyut ve Mesafe

Yaklaşık 444 mil (715 kilometre) yarıçapıyla Makemake, Dünya’nın yarıçapının 1 / 9’u kadardır. Makemake, güneşten 45,8 astronomik birim uzaklıktadır. Güneş’ten Makemake’ye gitmek saat 20 dakika gibi bir vakit alacaktır.  

Yörünge ve Dönme

Makemake’nin gün uzunluğu 22,5 saate denk gelir, yani yaklaşık olarak Dünya ve Mars’a benzerdir.

Makemake Nasıl Oluşmuştur?

Makemake, Kuiper Kuşağı adını verdiğimiz bölgede bulunmaktadır. Bu uzak bölge, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce güneş sistemimizin tarihinin erken dönemlerinde oluşmuştur. Bu bölgede, binlerce minyatür buzlu dünya vardır.

Yapı, Yüzey ve Atmosferi

Makemake’nin yapısı ve yüzeyi hakkında çok fazla bilgi yoktur fakat kırmızımsı kahverengimsi bir renk gibi görünmektedir. Yüzeyinde donmuş metan ve donmuş nitrojen işaretleri de belirlendi. Makemake’nin yerçekimi Plüton’dan daha düşüktür.

Makemake, takma adı MK 2 olan bir geçici uyduya sahiptir. Bu uydu, Makemake’den 1.300 kat daha soluktur, yani parlak değildir. Neptün’den oldukça uzaktadır. Makemake şu anda görsel olarak Plüton’dan sonra en parlak ikinci Kuiper kuşağı nesnesidir, yani üst düzey bir teleskop ile gözlemlenebilir.

Makemake’de Hayat Var Mı?

Makemake de, diğer cüce gezegenler gibi bilinen bir yaşam potansiyeline sahip değildir. Makemake, şu anda mevcut bir atmosferden de yoksundur. Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var, fakat evren o kadar büyük ki, henüz onu yeterince keşfedecek teknoloji elimizde mevcut değil. Şimdilik dünyamıza yakın gezegenleri keşfetmeye çalışıyoruz.


Yazan: Arzuhan Bilgin

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/Makemake

https://solarsystem.nasa.gov/planets/dwarf-planets/makemake/in-depth/ 

https://www.space.com/23122-makemake.html

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog