Discovery Uzay Mekiği

Yazar :

#discoveryuzaymekiği, #Rockwell, #UluslararasıUzayİstasyonu, boeing, discovery, nasa

 

Bugün, uzay mekikleri köşesinde Discovery Uzay Mekiği’ni inceleyeceğiz. NASA’ya ait olan, Uzay araştırmaları ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yapım aşamasında görev alarak birçok başarıya imza atan bu mekiğimizin detaylarına ineceğiz. Keyifli okumalar.

Hakkında

Maliyeti 196 milyar USD olan Uzay Mekiği Discovery, Boeing ve Rockwell International tarafından üretildi. NASA’nın filoya katılan üçüncü uzay mekiği aracıydı. 1984 yılında uçuşlarına başlayan Discovery, 2011 yılına kadar görevine başarıyla devam etti. Bu süreçte 39 uçuş sergiledi. Toplamda uzayda 365 gün geçirdi. En uzun süre hizmet veren yörünge aracı olarak uzay sektörüne adını başarıyla yazdırdı. Yıllar içerisinde, diğer yörünge araçları gibi Discovery de değişim geçirdi. 99 yükseltme ve 88 özel test sağladı. 24 Şubat 2011 tarihinde son uçuşunu sergiledi. Şuan, Steven F. Udvar-Hazy Center’daki James S. McDonnell Uzay Hangarı, Uzay Mekiği Discovery’e ev sahipliği yapıyor.

Discovery Uzay Mekiği-1
Discovery Uzay Mekiği-1

Başarıları

Uzaya yaptığı birçok başarılı uçuşla anılan Discovery, uyduların havalanmasında, modülleri ve mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşınmasında, sayısız bilimsel deneye ortam sağlamakta başarılarını tüm dünyaya kanıtladı. Challenger ve Columbia facialarından sonra uzay uçuşlarına geri dönüldüğünde bu uzay mekiği kullanıldı. Uzay Mekiği Discovery, iki kere Uçuşa Dönüş (Return to Flight) yörünge aracı seçildi. Birincisi, 1988 senesinde STS-26 için, ikincisi ise 2005 senesinin Temmuz ayında NASA’nın Uçuşa Dönüş misyonundaki STS-114 ekibini Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımasıyla oldu. STS-105in ardından Kennedy Uzay Merkezi’nde Orbiter Major Modifikasyon (OMM) döneminden geçen ilk yörünge filosu Discovery oldu. Ayrıca, 1995 senesinde Eileen Collins, Uzay Mekiği Discovery’i kullanarak, ilk kadın uzay aracı pilotu olarak tarihe adını yazdırdı.

İnşaat Aşamaları

29 Ocak 1979 Sözleşme ödülü
27 Ağustos 1979 Mürettebat Modülünün uzun kurşun üretimine başlandı
26 Ekim 1981 İlk sistem kurulumunu, mürettebat modülünü, Downey’i başlandı
26 Temmuz 1983 Komple alt sistem testi
12 Ağustos 1983 Tamamlanmış Kesin Kabul
16 Ekim 1983 Palmdale’den çıkış
5 Kasım 1983 Palmdale’den Edwards’a karayolu taşımacılığı
9 Kasım 1983 Kennedy Uzay Merkezine Teslimat
2 Haziran 1984 Uçuşa Hazırlık Ateşleme
30 Ağustos 1984 İlk Uçuş (41-D)

Yazan: Hanife Erdoğdu

Kaynakça: 

https://tr.wikipedia.org/wiki/Discovery_Uzay_Meki%C4%9Fi

https://www.nasa.gov/centers/kennedy/

https://airandspace.si.edu/explore-and-learn/topics/discovery/about.cfm

https://airandspace.si.edu/explore-and-learn/topics/discovery/

https://www.ilkkimbuldu.com/ilk-uzay-arastirmalari/

 

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog