Bir iş başvurusu yaptığımızda çoğunlukla bir dizi test ve mülakat aşamalarından geçeriz. Bu aşamalar her meslek grubuna göre değişkenlik gösterse de genel olarak stresli ve üzerine çalışılması gereken aşamalardır. Zorlu meslek grupları arasında yer alan pilot adaylarının mülakatları ise, daha stresli ve dikkat gerektirici mülakatlar arasında yer alıyor.
Pilot olmak isteyen adaylar CRM ve Kurul Mülakatı gibi önemli aşamalardan geçiyor. Bu aşamalar sonrası bu mesleği yapıp yapamayacağına karar veriliyor. Pilot adaylarını ilgilendiren bu mülakatlar ve dikkat edilmesi gereken konular nelerdir onlardan bahsedelim.
CRM Grup Mülakatı Nedir?
CRM’in temel mantığı pilot adayının, bu meslek için yetkinlik ve kişilik anlamında uygun olup olmadığının test edilmesidir. Kişinin kokpite konulduğunda orada ne yapacağını, nasıl tepkiler vereceğini gözlemleyen mülakattır. Aday, kişilik ve yetkinlik olarak gözlemlenir.
Pilot adayının içe ve dışa dönüklüğü ele alınarak, kişilik özelliklerinin pilotluğa uygun olup olmadığı gözlemlenir.
Stres yönetimi, liderlik, toplantı yönetimi, iletişim becerisi, empati gibi konular üzerinden de kişinin yetkinlik olarak yeterli olup olmadığı gözlemlenerek değerlendirilmeye varılır.
Bir pilot adayı olarak mülakata çağırıldınız ve oldukça streslisiniz ve bu aşamayı sorunsuz halletmek ve başarmak istiyorsunuz. Bu mülakatlara girerken siz adaylara yol gösterecek ve dikkat edilmesi önerilen 10 madde’ yi Havacılık Psikoloğu Arınç Sönmez aşağıdaki maddelerle açıklıyor.
Grup Mülakatlarında Önemli 10 Madde Nedir?
- Grup Mülakatının Neyi Ölçtüğünü İyi Anlamak: Yetkinlik bazlı mülakatta geçmişten soru soruluyorken, grup mülakatlarında o an sizin davranışlarınızı, alabildiğiniz aksiyonları ve kararlarınızı görmek istiyorlar. Yetkinlik sorularında örneğin; “Liderlik ettiğiniz bir anıdan bahseder misiniz?”, “Birini ikna ettiğiniz bir anıdan bahseder misiniz?” gibi sorular sorulurken, grup mülakatlarında adaylar bir araya getiriliyor, ortaya bir oyun/vaka/görev atılıyor. Karar verme süreçleri, iletişim, liderlik, takım çalışması, durumsal farkındalık, zaman yönetimi, inisiyatif alabilme vb. gibi CRM becerileri gözlemleniyor. O an ki olaya gösterdiğiniz tutumumuz, yaklaşımımız, tavrınız ve davranışlarınız gözlemleniyor.
- Talimatları/Yönergeleri İyi Okumak: Grup mülakatlarının en önemli aşamalarından biri olan bu aşamada, önünüze gelen yazılı talimatları iyi anlamanız ve anladığınızdan emin olduktan sonra aktiviteye başlamanız gerektiği tavsiye ediliyor.
- Kendini İyi Tanıtmak: Bu aşamada yapmanız gereken şey hem mülakatçılar açısından hem grup üyeleri açısından, anlaşılacak şekilde kendinizi kısa, öz ve etkili bir şekilde tanıtmak. Bu aşamada havacılıkla ilgili olan küçük bilgilerden bahsetmek de önemli olabilir.
- İnisiyatifler Almak: Havacılıkta inisiyatif alabilmek, sorumluluk alabilmek neredeyse bu sektörün en önemli inceliklerinden. Bu mülakatta fikirlere etkisi olan, gerektiğinde söze girebilen, ekibe doğru yerden katkısı olan, doğru yerde inisiyatif alan adaylar istiyorlar ve değerlendirmeler bunun üzerinden yapılıyor.
- Öz Farkındalık, Değerlendirme Becerisi ve Gözlem Yeteneği: Size bu aşamada, grup mülakatında neleri iyi ya da kötü yaptığınız, kimle çalışmak isteyeceğiniz ve bunun nedeni ne gibi sorular sorulduğunda, mülakatı yapan kişinin sizi anladığı haliyle ters düşmeyecek şekilde cevaplar vermek oldukça önemli. Bu karşınızdaki kişi için, öz farkındalığınız, gözlem beceriniz ve değerlendirme yeteneğiniz açısından başarınızı gösterir.
- Diğer Adaylara Doğru Bakış Açısı: Grup mülakatında bulunan diğer adaylara yaklaşım mülakatın önemli gözlemlerinden birisidir. Grup mülakatına beraber çalıştığımız kişilerin “önüne geçmeye çalışıcı”, “onları aşağı çekmeye çalışıcı”, ‘liderlik’ becerimizi göstermek adına takım uyumunu aşırı bozucu” davranışlar sizin için dezavantaj oluşturabilir. Kısacası ekip ruhunun pilotluk açısından ne kadar önemli olduğu konusunda sizin de hemfikir olup olmadığınıza dikkat ediliyor.
- Argümanlarla Fikirleri Desteklemek: Grup mülakatlarında bir paylaşım yaptığınızda, karara etki edebilecek bir argüman söylediğinizde altını doldurmak oldukça önemlidir. “X seçeneğine yakın hissediyorum.” deyip çekilmek yerine “X seçeneğinin şu avantajları olabileceğini düşünüyorum. Y seçeneğinin şu dezavantajları olabileceğini düşünüyorum.” gibi düşüncelerinizin/argümanlarınızın altını doldurabilmek değerli olabilir.
- Hedefli Olmak: Mülakat anında yapılan bir paylaşım veya davranış, sorulan her soru hedefli olmalı. Hedefsiz her hareket mülakatınız açısından olumsuz bir sonuç doğurabilir.
- Panik Yapmamak: Mülakat aşamasında bir kriz ya da panik ortamı oluşmuş veya oluşturulmuş olsa bile sakinliği koruyup, panik yapmadan süreci tamamlamak oldukça önemli konulardan birisi. Havada uçarken oluşacak olasılıklardan birisi ve en önemlisi kriz yönetimi ve panik anında o durumu nasıl kurtaracağınız ve ne kadar verimli atlatabileceğiniz olacaktır.
- Kendi Sağlıklı Duruşunuza Odaklanmak: Havacılık sektörü, gerektiğinde saygı çerçevesinde, doğru üslup ile iddialı adaylar arıyor. Dolayısıyla grup içinde dengeli bir şekilde, doğru zamanda, uygun üslup ile iddialı olabilmek gerekiyor. Ancak iddialı görünmek için, takım çalışmasını baltalayıcı, diğer adaylarla sürekli ters düşecek şekilde ilerlemek dezavantaj oluşturabilir.
Kendini tanıtma, motivasyonunu ifade etme, kendinizde geliştirmek istediğiniz özellikleri doğru formüle etme, geçmişten doğru anıları bulma ve bunları doğru akışta anlatabilme noktasında profesyonel destek alabilirsiniz. Gerçek mülakatlara kendinizi uzman kişilerle hazırlayabilir, antrenman yapabilir, geri bildirimler alarak kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Daha fazla detay için Take Off Channel İçerik Üreticisi Cihan Akgün ve Psikolog Arınç Sönmez’in bu konuya dair detaylı videosunu CRM MÜLAKATI NEDİR? MÜLAKATLARA NASIL HAZIRLANMALIYIZ? linkinden inceleyebilirsiniz.
Yazan: Hilal Toprak
?Gerçek Mülakat Deneyimi Randevu Planlama: https://forms.gle/Dz8r2Hf7fGNh232f8
?Ücretsiz Mülakat Kaynakları Linki: https://forms.gle/Dz8r2Hf7fGNh232f8