Havacılıkta Çalışan Desteği

- Havacılıkta Çalışan Desteği
- Psikolojik Destek
- Akran Destek Programı (Pılot Peer Support)
- Bitirmeden
#peersupport, akrandestekprogramı, havacılık, havacılıktaçalışandesteği, psikolojik destek
İnsanın uçma arzusu ile başlayan havacılık sektöründe özünde insan vücuduna zarar verecek etkenler bulunmaktadır. Bu etkenler kimi zaman fizyolojik kimi zaman psikolojik olarak karşımıza çıkmaktadır. Psikolojik olarak gerekli desteğin karşılanması çalışanların havacılık sektöründe devamlılığı konusunda yararlı bir etken olacaktır.
Psikolojik Destek
Havacılık sektöründe deneyimlenen stres ve kaygı kişilerin zaman zaman psikiyatri veya psikolog görüşmesini gerekli kılabilir. Fakat kişinin tanı alacağı ve tanı almış olması sebebi ile de lisansını kaybedeceği düşüncesi kişinin çoğu zaman psikolojik sağlıklarını gözden çıkarmasına sebep olmaktadır. Fakat her sektörde olduğu gibi havacılık sektöründe de bireyin çalıştığı yerde öncelikli olarak kendi psikolojik sağlığına öncelik vermesi gerekmektedir. Bu noktada kişiye hem psikolojik hem de psikososyal desteği sağlayan Akran Destek Programları bulunmaktadır.
Akran Destek Programı (Pılot Peer Support)
Akran destek programı benzer pozisyonlarda çalışan kişilerin sorun oluşturan bir durum karşısında ne yaptıkları nasıl baş ettiklerini deneyimlerini paylaşmaları, aynı yolda birbirleri ile duygusal sosyal davranışsal destekleri göstermeleridir.
İlkelerinin arasında kişiye çözüm fırsatı sunması öncelikli olarak yer alır. Kişinin sorunlarının çözüleceğinin bilinmesi rahatlıkla sorunları ifade etmesini sağlar. Aynı zamanda kişiye sorununa ilişkin detayları paylaşan kişiye lisansını kaybetmeyeceğinin güvencesi verilir. Kişisel verilerin korunması kanununa özen gösterilir ve paylaşılan bilgiler dosyalanmaz. Gizlilik akran destek programında önemli bir ilkedir. Bu programı yöneten kişiler şirketten bağımsız çalışmaktadırlar.
Günümüzde akran destek programının sadece pilotlara sağlanması alana dair eksikliği beraberinde getirmektedir. Havacılık sektörünün ayakta kalmasının en büyük etkilerinden birisinin ekip çalışması olduğunun vurgusunu tüm yazılarda yapılmış olması psikolojik destek konusunda yapılan özenin tüm ekibe sağlanmasını da gerekli kılmaktadır.
Dilerim ki kişilerin öncelikli gerekçelerinin kendi psikolojik sağlıklarının lüks olarak görülmediği bir çalışma ortamında bulunacağımız günleri ülkece görürüz.
Bitirmeden
Gelişen teknolojinin insan psikoloji üzerinde olumsuz duyguları azaltacağını düşünsek de yapılan araştırmalar sonrası insanın manevi olarak yaralandığı bulunmuştur.
Havacılık sektöründe gelişen insansız hava araçları (İHA) savaş alanlarında pilotların uçağın içinde bulunmadan joystick ile kontrol etmeleri kişinin stres ve kaygısını azaltacağı düşünülse de pilotun yaşadığı manevi uyumsuzluk duygularının önüne geçilememiştir.
Yazan: Psk. Turab Babadağ
Kaynakça:
Kanbur, E. (2018). Havacılık sektöründe psikolojik güçlendirme iş performansı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Uluslarası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi 14(1).
http://www.airkule.com/yazar/AKRAN-DESTEK-PROGRAMI-Peer-Support-/2758
https://tr.wikipedia.org/wiki/Havacılık
https://www.bilimma.com/dron-pilotlarinda-manevi-hasar-sorunu/