İlk İki Yıldızlı Dünya

Merhaba sevgili havacılık meraklıları,
Bu yazımda sizlere ‘’İlk iki yıldızlı dünya’’ hakkında birkaç bilgi vereceğim. Ayrıca, staj döneminin üçüncü gününde yeni bir gezegen keşfeden NASA stajyeri ile tanışmaya hazır olun. Keyifli okumalar dilerim.
TOI 1338 b
TOI 1338 b, iki yıldızın yörüngesinde dönen bir dünya olan ilk dairesel gezegendir. Gezegen, Wolf Cukier tarafından keşfedilmiştir. Dünya’dan 1300 ışık yılı uzaklıkta olan TOI 1338 sistemi, Pictor takımyıldızının bir parçasıdır. İki yıldız 15 günde bir, birbirlerinin yörüngesinde dönüyor. Biri Güneşimizden yaklaşık %10 daha büyüktür ve diğeri ise daha soğuk, daha sönük ve Güneş’in kütlesinin yalnızca üçte biri kadardır.
Wolf Cukier Kimdir?
Cukier, Temmuz 2019’da yeni bir gezegen keşfeden Amerikalı lise öğrencisi ve NASA stajyeridir. Buna şans mı dersiniz, emeklerinin karşılığı mı dersiniz yoksa kader mi dersiniz bilmiyorum fakat Cukier, 17 yaşında, liseyi bitirir bitirmez NASA stajyeri olma fırsatı yakalayıp daha sonra bir gezegen keşfediyor… Evet, biz o tarihte, evimizde oturup çay içerken ‘’Şu virüs bitse de eski normale dönebilsek…’’ diye düşünürken Wolf Cukier, ismini bizlere duyurmayı başaracak bir eylem gerçekleştirmiştir.

İlk İki Yıldızlı Dünya-1
TOI 1338 Sisteminde Başka Bir Gezegen Var Mıdır?
TOI 1338 b, sistemdeki bilinen tek gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 6,9 kat daha büyüktür veya Neptün ile Satürn’ün boyutları arasındadır. Gezegen, yıldızlarla neredeyse tamamen aynı düzlemde yörüngede dönmektedir ve bu durum düzenli yıldız tutulmalarına sebep olur.
TOI 1338 b’nin Geçişleri
TOI 1338 b‘nin geçişleri, her 93 ila 95 günde bir düzensiz olarak gerçekleşir ve yıldızlarının yörünge hareketi sayesinde derinlik ve süre bakımından değişiklik gösterir. Geçiş Halindeki Öte gezegen Araştırma Uydusu, yalnızca büyük yıldızın üzerinden geçen geçişleri görebilir, bu nedenle küçük yıldızın geçişleri tespit edilemeyecek kadar zayıftır. Yörüngesinin en azından önümüzdeki 10 milyon yıl boyunca sabit kalacağı düşünülüyor. Ancak, Kostov’un ekibinin verilerine göre, yörüngenin bize olan açısı yeterince değişiyor, yani, gezegen geçişi Kasım 2023’ten sonra duracak ve sekiz yıl sonra devam edecek.
Yeni gezegenler, yeni yaşamlar anlamına gelebilir ve insanoğlu bu yaşamları keşfetmek için ya çok geç kaldı ya da henüz yolun başında… Eğer henüz yolun başında isek bu yolda daha hızlı ilerlemek için, Wolf Cukier gibi daha fazla keşfetmeye meraklı ve öğrenme ihtiyacı duyan birilerine ihtiyacımız var. Son olarak, yazımı Einstein’ın çok değerli bir sözü ile bitirmek istiyorum;
‘’Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir.’’
Yazan: Arzuhan Bilgin
Kaynakça: