Endeavour Uzay Mekiği

Yazar :

#atlantis, #CaliforniaUzayMüzesi, #Cupola, #Endeavour, #EndeavourUzayMekiği, #MaeJemison, #Tranquility, #UluslararasıUzayİstasyonu, hubbleuzayteleskobu, ISS, nasa, Uzay, uzaymekiği

 

Bugün yazımızda, birçok önemli başarıya imza atmış olan Endeavour Uzay Mekiği inceleyeceğiz. Bu uzay mekiği, müzeye taşınırken halkın görebilmesi için sokaklardan taşınmasıyla hafızamıza kazınmayı başarmıştı. Şimdi bu mekiği daha detaylı inceleyeceğiz. Keyifli okumalar.

Endeavour Uzay Mekiği’nin Doğuşu

Endeavour Uzay Mekiği, 1986 Challenger Uzay Mekiği faciasından sonra, 1987’de üretilmeye karar verilmiştir. Nisan 1921’de ilk kez sergilendi ve Türkçe karşılığı ‘’çaba’’ olan Endeavour ismini almıştır. İlk uçuşunu 12 Mayıs 1992’de yapmıştır. 16 Mayıs 2011 ‘de görevini tamamlamış, emekli olmuştur. Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kez gidilen ve ilk kez gece fırlatılan mekiktir.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) yapılan açıklamada, 6 astronotu ile 8 Şubat tarihinde uzaya giden Endeavour’un ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’ne sorunsuz indiği belirtildi. Açıklamada, önce elverişsiz hava koşullarının dönüşü geciktirmesinden endişe edildiği, ancak daha sonra durumun düzeldiği ve mekiğin öngörülen günde ve saatte Dünya’ya indiği bildirildi.

Endeavour Uzay Mekiği’nin Görevleri

Endeavour, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) Tranquility adı verilen yeni bir oda ve Cupola adını taşıyan gözetleme kulesi nakletti. Astronotlar, 2 hafta süren görevde, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun önemli oranda tamamlanmasını sağlayan Cupola ve Tranquility birimlerini monte ettiler. Cupola Kulesi sakinlerine ISS’in kendi bileşenlerini ve Dünya’yı 7 cepheden gözetleme imkanı veriyor. 7 metre boyunda, 18 ton ağırlığındaki yaşam destek ünitesi Tranquility ile birlikte 100 milyar dolarlık ISS projesinin yüzde 90’dan fazlası tamamlanmış oldu.

Endeavour Uzay Mekiği’nin Diğer Başarıları

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk giden mekik olmasının yanı sıra, tarihteki ilk Afro-amerikalı kadın astronot olan Mae Jemison,12 Eylül 1922’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na Endeavour aracılığıyla gönderildi. Böylece insanlık tarihinde en önemli ön yargılarından birisini de kırmaya yardımcı oldu. 1933 yılında Hubble Uzay teleskobunun ilk bakım görevi Endeavour ile yapıldı. 1988 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Rus ve Amerikan modüllerini birbirine bağlayan birlik modülünü taşıdı. Endeavour Uzay Mekiği, böylece birçok ilke de imza atmayı başardı.

Endeavour toplamda 173 astronot ile 25 görevde hizmet verdi.  Uzayda yaklaşık 300 gün geçirdi ve dünya yörüngesinde 4671 defa dolandı. Bu süreçte 3 uyduyu uzaya götürdü.

Endeavour 16 Mayıs 2011’de son yolculuğuna çıktı. Sonrasında tek aktif mekik olan Atlantis de son yolcuğunu 20 Temmuz 2011’de tamamlayarak NASA’nın mekik programını sonlandırmış oldu.

Kaliforniya Uzay Müzesi

NASA Endeavour’ı sergilenebilmesi için California Uzay Müzesi’ne götürdü. Taşıma sırasında halkın görebilmesi için şehrin sokaklarından geçecek şekilde planlandı, ve araç başarıyla son durağına gidebildi. Taşınma sırasında 400 kadar ağaç sökülmek zorunda kaldı. California Uzay Müzesi, sökülen her ağacın karşılığında sokaklara 2 ağaç geri dikti. Ayrıca, sokaklarda elektrik direkleri söküldü. Bu zahmetli yolculuğunda, isminin karşılığı olan çabayı tekrar kanıtlamış oldu. Şu anda, müzede sergilenmeye devam ediyor.


Yazan: Hanife Erdoğdu

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Endeavour_Uzay_Meki%C4%9Fi

https://www.dw.com/tr/uzay-meki%C4%9Fi-endeavour-d%C3%BCnyaya-d%C3%B6nd%C3%BC/a-5272463

https://www.kozmikanafor.com/uzay-araci-endeavourun-son-yolculugu/

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/endeavour-uzay-mekigi-firlatildi-249154

https://youtu.be/UJd–8Gb6pM

https://en.wikipedia.org/wiki/Mae_Jemison

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog