Kabin Ekiplerinin Stresleri

#jetlag, #kabinekibi, #shiftlag, #uçuşgörevlisi, #uçuşstresi, hostes, kabinmemuru

 

Kabin memurluğu birçok avantaja sahip olması nedeniyle gözde mesleklerden biridir. Ancak işlerinin sadece seyahat etmek ve bundan gelir elde etmekten ibaret olmadığı anlaşılmalıdır. İnsanlığın teknolojisi, yüksek irtifada durmaksızın aşırı hızlı bir şekilde kilometrelerce yol kat edebilen uçaklar yapmış olsa da insan vücudu bu şartları kaldırabilir mi? Uçuş görevlisi olmak çok zorlu bir iştir, bu meslekte fiziksel ve ardından psikolojik strese maruz kalmak kaçınılmazdır. Bu yazımda size kabin ekiplerinin yaşadığı fiziksel ve psikolojik streslerden bahsedeceğim. Keyifli okumalar 😊

Fiziksel Stresler

İşleri uçuş öncesinden başlayan kabin ekipleri bagaj yerleştirmek, servis arabalarını itmek ve servis yapmak, yolculara yardım etmek gibi görevleriyle çoğunlukla saatlerce ayakta çalışır. Bu da omurga, eklem ve kasları zorlayarak ağrılar meydana getirir. Yapılan bir araştırmada büyük bir ticari havayolu şirketinde çalışan 185 kadın kabin personelinin kas ağrılarından yakınma oranı %50-86 arasında bulunmuştur.

Kıtalararası uçuşlar sonrasında yaşanan jet lag ve shift lag denilen düzensiz çalışma saatleri kabin ekiplerinde sirkadiyen ritim bozukluğu yaratır. Yorgunluk, uykusuzluk, gastrit gibi sindirim rahatsızlıkları ve baş ağrıları yaygın olarak görülür. Kabin ekipleri ayrıca hasta olan yolcuların yaydığı damlacık enfeksiyonlarına maruz kalması en muhtemel gruptur. Özellikle gripal durumlar sık görülür. Bunun dışında, yüksek irtifada ozon solumaya bağlı akciğer hastalıkları görülebilir.

Kabin ekipleri tropikal bölgelere yapılan uçuş ve konaklamalar sebebiyle hijyenik olmayan yiyecek ve su tüketebilir, bunun ardından sıtma ve dizanteri gibi hastalıklara yakalanabilir.

Kabin ekiplerinin yukarıda belirtilen faktörler dışında kabin gürültüsü, oksijen seviyesi, sıcaklık, nem, ışık seviyesi, uçak tutması gibi fiziksel stresörlere maruz kalmaları çok olasıdır. 

ÖNERİ  Uçuş Motivasyonunun Kökeni

Psikolojik Stresler

Yazının başında da belirtildiği gibi kabin personeli olmanın çok avantajlı olduğu düşünülür. Her gün yapılan yurt dışı seyahatleri, gidilen ülkelerde konforlu yerlerde konaklayıp gezmek ve karşılığında iyi bir ücret almak büyüleyici görünebilir ancak gerçek her zaman bu değildir. Bu gereğinden fazla yorucu ve riskli bir iş temposudur ve evden, aileden birkaç gün uzak kalmayı içerebilir.

Uçuş sırasında hangi yolcunun, nasıl ve ne zaman bir davranış problemi göstereceği belirsizdir. Olası bir problemde durumla ilk muhatap olan kişi kabin personelidir. Kabin personeli müşteri memnuniyetini ve diğer yolcuların huzurunu sağlamakla görevlidir. Böyle durumlarda bile modunun düşük olması, güleryüzünü kaybetmesi hiç hoş karşılanmayabilir. Ayrıca huysuzlanan küçük çocuklarla, hasta yaşlılarla, kaprisli yolcularla uğraşmaları gerekebilir. Alkolü fazla kaçırıp taşkınlık yapan, sigara yasağını delen, sözlü ve fiziksel tacizde bulunan, psikolojik hastalığı olan ve panik atak geçiren, intihara kalkışan, terör eylemlerinde bulunan çeşit çeşit yolcuya ilk müdahale eden kabin ekipleridir. Uçuş sırasında olası bir sorunda (kalkış gecikmeleri, türbülans, arızalar, acil iniş vb.) yolcuların telaş ve heyecanını bastırmak ve durumu kontrol altına almaya çalışmak zorlu bir iştir.

Yüksek öz-denetim gerektiren bu işte uygulanan katı politikalar sonucunda kabin personeli zaman zaman kendi gibi davranamayabilir. Plastik bir tebessümle işine devam etmek zorunda kalır. Tahmin edersiniz ki bu süreçler zamanla tükenmişliğe yol açabilir. Yaşadıkları fiziksel stresler beraberinde iyilik halinde bozulmayı, bilişsel ve psikososyal sorunları getirebilir. Düzensiz çalışma saatleri aile içinde sorunlar yaşamalarına neden olabilir. 


Yazan: Gaye Demir

Kaynakça:

Çetingüç, M. (2020). Havacılık ve Uzay Psikolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık.

https://www.aviationsafetyplatform.com/article/how-stress-affects-cabin-crew-in-life

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Az Bilinenler
Kabin Memurluğu Mülakatları Hakkında Bilgi
Radar Teknolojisi
Kuasarlar: Evrendeki En Parlak Nesneler
Havacılık Yönetimi Nedir?
Uzay Araştırmaları-4: Mars

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2021 |