CRM Değerlendirme Sürecindeki Güncelleme

CRM Değerlendirme Sürecindeki Güncelleme

1 Ekim 2019 tarihi itibariyle CRM değerlendirmesi sonrası detaylı geri bildirim sağlanmayacak, “olumlu ya da olumsuz” olarak sonuç tebliği yapılacağına dair güncelleme gelmiştir. ( Eylül 2019’da gelen güncelleme)

Güncelleme ile birlikte gelen bilgilendirme dosyasını tek tek değerlendirmenin süreci anlamlandırmaya katkı sağlayabileceğini düşündüğümüz için bu yazıyı yazmaya karar verdik. Tabii ki bu sefer CRM Mülakatına Hazırlanırken En Sık Yapılan 13 Hata yazımız kadar uzun yazmayacağız.

Bilgilendirme şöyle başlamaktadır;

“Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı CRM değerlendirme aşaması; Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde oluşturulmuş olan uzman akademisyen kadro ile gerçekleştirilmektedir. CRM süreci esnasında adayların pilot profiline uyumuna ve kişilik özelliklerinin pozisyon ile örtüşüp örtüşmediğine yönelik detaylı görüşme ve değerlendirme yapılmaktadır.”

Endüstri-Örgüt psikolojisi derslerimizin ilk konularındandır. Önce iş analizi yaparsın ve profil çıkartırsın. Koltuğu tam anlamadan kimi oturtmak istediğine karar vermek çok anlamlı olmayacaktır, değil mi? Profil oluşturduktan sonra kriterler ve bu kriterlerin etki puanları belirlenir. Örneğin makam şoförü almak istiyorsun. Belirlemek isteyeceğin kriterlerden biri “ketumluk, sır tutma, özel hayat ve gizli bilgi farkındalığı” olabilir. Başka bir kriter yer-yön mekan algısı olabilir. Kriterler listesini belirledikten sonra ise bunları nasıl ölçüleceğini tasarlamaya başlarsın ve ölçme-değerlendirme sırasında tasarladığın her şeyin, sorduğun her sorunun bir amacı vardır. Her soru bir ya da birden fazla kritere denk gelir.

Bilgilendirme kriterlerden, yetkinliklerden bazılarını açıklayarak devam etmektedir;

Pilot adaylarından beklediğimiz temel yetkinlikler; iletişim becerisi, işbirliği yaklaşımı, özdisiplin, stres yönetimi, öğrenme motivasyonu, analiz etme ve problem çözme becerisi, karar verme, pozisyona yönelik genel motivasyon değerlendirmesi şeklinde sıralanabilir. CRM görüşmesi süresince adaylara belirtilen yetkinliklerin değerlendirmesine yönelik sorular iletilmekte ve sonuçlar görüşmedeki performanslarına binaen verilmektedir. Bu aşamada teknik olmayan beceriler değerlendirilmektedir.”

ÖNERİ  Havacılık ve Uzay Psikolojisi

Buraların açıklamasını bu videomuzda elimizden geldiğince yapmaya çalışmıştık ama tartışmayı bir ileri boyuta daha taşımak istiyoruz. Adayların hem hayatının genelinde hem hazırlık sürecinde sadece yukarıda yazılan kriterlere takılı kalması en istemediğimiz şeylerden biri olur. 

Sosyal becerilerle ilgili en büyük problem, aynı zamanda en mükemmel özellik: Hiçbirini birbirinden tamamen ayıramamamız. “Toplantı yönetimi” sosyal becerisini şemsiye terim olan “iletişim becerisi”nden ayırabilir miyiz? “Karar verme”den? “İş birliği yaklaşımı”ndan? “İkna”’dan? “Özdisiplinden?” , “Toplum Önünde Konuşma” sosyal becerisini bunlardan ayırabilir miyiz? Liderlik? Duygu yönetimi? İhtiyaç Analizi Yapma Becerisini? Takım Oyuncusu Olma? Yaratıcı Düşünme? Öz farkındalık? Hepsi birbirini beslemiyor mu? Ben öz farkındalık becerimi geliştirmek için şunları şunları yaptım ama “stres yönetimi” becerime hiç faydası olmadı diyebilir miyiz? Dolayısıyla yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri hafta hafta kendimizi “train” edecek sosyal beceriyi bulmak. Türkçesi antrenman yapacağımız sosyal beceriyi bulmak. İsterseniz “geri bildirim verme becerisi” ile bu hafta başlayabilirsiniz. İnsanlara “BIO Model” kullanarak geri bildirme vermeyi deneyebilirsiniz. Sadece bu beceri diğer sosyal becerilerde sizi çok daha iyi yapacaktır.

Bilgilendirme şöyle son bulmaktadır;

“Yetkinlik bazlı mülakat şeklinde yapılandırılmış olan görüşmelerde yöneltilen sorulara içten ve samimi yanıtlar verilmesi önem taşımaktadır. Hiçbir sorunun tek bir doğrusu bulunmamakta olup, her adayın performansı bireysel olarak değerlendirilmektedir.”

Hem yazılarımızda, hem danışanlarımızla çalışırken bas bas bağırdığımız doğallık, içtenlik ve samimi yanıtı resmi bilgilendirme yazısında çok net görmek bizi çok sevindirdi. Artık birçok büyük kurumun yetkinlik bazlı mülakat yapmasının sebebi bu zaten. Yalan söyleme, çarpıtma, kandırmaya çalışma eğilimlerini ortaya çıkartan, mülakatçının tutarsızlıkları hızlı fark etmesini sağlayan bir yöntem. 

Kaynakça

Altun, A., ve Kovancı, A. (2004). Personel seçiminde mülakat ve mülakat yöntemleri. Journal of Aeronautics and Space Technologies, 1(3), 55-61.

Yazar: Psk. Arınç SönmezCRM Hakkında Kaynak Talep Et

CRM Sayfamız

ÖNERİ  Başka Dünyalar & Başka Hayatlar

İlginizi Çekebilir:Havacılıkta Yapay Zeka: Adım Adım Entegrasyon ve Tereddütler
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Mollymawk Psikometri Testi
Havacılık Tıp Merkezi
Oksijen Maskesi
Pilotlarda En Çok Rastlanan Hastalıklar
Pilotlarda En Çok Rastlanan Hastalıklar
Kabin Görevlisi Görevleri ve Nasıl Olabiliriz?
Uzay İle İlgili 20 Dizi Önerisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

| © 2019 |