Vega Roketi

Yazar :
Genel, Uzay, Uzay Araçları nasa, roket, Uzay, vega, vegaroketi

 

    Merhaba sevgili Uçan Blog okurları;

Bu yazımızda vega roketi başlığını ele alacağım.


Vega Nedir?

Vega (Vettore Europeo di Generazione Avanzata – Gelişmiş Neslin Avrupalı Taşıyıcısı), Avrupa Uzay Ajansı‘nın kullandığı, İtalya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı’nın ortaklaşa geliştirdiği ArianeSpace tarafından kullanılan bir harcanabilir fırlatma sistemidir. Geliştirilmesi 1998’de başladı ve 13 Şubat 2012 tarihinde Guyana Uzay Merkezi‘nde ilk fırlatma gerçekleşti.ArianeSpace 2018’in sonuna kadar Vega’yı kullanmak istediğini belirtmiştir.

Vega; ağırlık olarak 300 – 2.500 kg aralığındaki, yer gözlem uyduları ve Alçak Dünya yörüngesini araştırmak için kullanılacak olan uydular gibi küçük görev-yüklerini fırlatmak için tasarlanmıştır.

Adını Lir Takımyıldızı’ndaki en parlak yıldızdan alan, Vega; (hızlandırıcı bağlanmamış olan) tek-gövdeli bir fırlatma aracıdır. Üç adet katı yakıtlı roket aşaması içerir: P80 ilk aşama, Zefiro 23 ikinci aşama, ve Zefiro 9 ise üçüncü aşamadır. Yukarı aşama modülü ise AVUM adı verilen bir sıvı yakıtlı rokettir . P80 programı için geliştirilen teknoloji daha sonra gelecekteki Ariane projelerinde de kullanılacaktır. İtalya Vega programına %65 oranla en çok katkıyı sağlamaktadır, ardından %13 ile Fransa gelmektedir. Diğer katılımcılar arasında İspanya, Belçika, Hollanda,     İsviçre ve İsveç bulunmaktadır.

Uçuş Yükü-Sınırı

Vega Roketi-1
Vega Roketi-1

Arianespace şirketi Vega fırlatma aracının, 700 km (430 mi) yükseklikteki bir dairesel kutup yörüngesine 1500 kilogram (3300 lb) kadar yük çıkarabildiğini belirtmektedir.

Arianespace şirketi Vega’yı, kutupsal ve Güneş eşzamanlı yörüngelere gidecek olan görevler için uyarlanmış bir fırlatma sistemi olarak pazarlamaktadır. Yeterlilik kanıtlama uçuşunda, VEGA ana görev-yükü olan 386,8 kg ağırlığındaki LARES uydusunu, 1450 km yükseklikteki dairesel bir yörüngeye çıkararak 69,5 derecelik bir eğimle yerleştirmiştir

Uçuşlar

İlk fırlatma öncesi:

2008 Ekim ayında, o zaman için İtalyan Uzay Ajansı’nın (ISA) başı olan Enrico Saggese, “Başka bir programımız olana kadar beklemeyi isteyip istemediğimize kara vermeliyiz” diyerek Almanya’nın üçüncü ve dördüncü aşamaların geliştirilmesi sürecine katılmasına dair planlara gönderme yapmış ve VEGA’nın uçuşunun ertelenebileceğini belirtmiştir.

2009 yılında iken sistemin ilk fırlatılışının 2010 Kasım ayında gerçekleşmesi bekleniyordu; daha sonra basın fırlatmanın 2012 başlarına kayabilceği yorumunda bulunmuştur ancak daha sonra ESA fırlatmanın tarihinin 2012 Ocak ayı sonu olduğunu resmi olarak duyurmuştur.

Vega’nın fırlatılışları:

Vega’nın ilk uçuşu 13 Şubat 2012 tarihinde olmuştur.

Maliyet

Vega roket’inin geliştirme maliyeti başlangıçta 710 milyon € civarındaydı, buna ek olarak ESA 2012 ile 2014 arasındaki 5 adet geliştirme uçuşuna 400 milyon € değerinde kaynak sağlamıştır[68]. Ticari fırlatma maliyetinin , Arianespace şirketinin pazarlama ve hizmet maliyeti de daihl olmak üzere, 32 milyon € olduğu ya da , yılda 2 kere fırlatma olacağı varsayımıyla, tek roket için 25 milyon € olduğu hesaplanmıştır. Uçuş sayısı yılda 4 adete çıkarılırsa, her bir fırlatma aracının maliyeti 22 milyon € civarına düşecektir.


Vega Roketi ile İlgili Haber Linkleri

https://www.ntv.com.tr/turkiye/avrupanin-yeni-nesil-roketi-vega-firlatildi,yCcDRonFmE2UxADvz52Fjg

https://www.bilimma.com/vega-roketi-kayboldu/

https://avim.org.tr/tr/Bulten/VEGA-C-AVRUPA-NIN-KARBON-FIBER-ROKETI

 

Vega Roketinin Uzaya Fırlatıldığı Video

https://www.youtube.com/watch?v=8PluL8PXPmg

 

Sevgilerimle…


Yazan: Seren Söner

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vega_(roket)

https://www.wikiwand.com/tr/Vega_(roket)

Yorum Bırak ;

E-mail hesabınız yayınlanmayacaktır.

Belki İlgini Çeker ;

En Yeniler

Havacılık Psikolojisi Uçan Blog
Havacılık Psikolojisi Uçan Blog