Artemis Projesi

Artemis Projesi, ay, mars, nasa, psikoloji
Merhaba sevgili havacılık meraklıları,
Bu yazımda sizlere Artemis Projesi hakkında birkaç bilgi vereceğim, daha sonra Artemis’in insan psikolojisine etki edebilecek sonuçları ile ilgili yorumlarımı sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar dilerim.
Artemis Program Nedir?
Artemis, NASA tarafından tasarlanan insanlı Ay yolculuğu projesidir. NASA, liderlik ettiği programı birkaç özel şirketle ortak olarak yürütüyor. Program ismi, Yunan mitolojisindeki Apollon’un ikiz kardeşi olan ay tanrıçası Artemis’ten türetilmiştir. Artemis Programı, 2024 yılına kadar Ay’ın güney kutbuna ‘’ilk kadın ve sonraki erkeği’’ indirmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar üç son uçuş vardır. 2021,2022 ve 2024’e kadar görevlerde her şey planlandığı gibi giderse 2030’a kadar uçuşlar devam edecek ve NASA, insanları Mars’a uzun vadeli gönderme hedefine doğru son adımları atmış olacak. Yani, bundan 10-15 sene sonra Ay’ı, Mars’a yolculuk için bir istasyon olarak kullanacağız. Önce Ay üzerinde daha sonra Mars üzerinde kolonizasyon oluşturacağız.
Neden Ay’ın Güney Kutbu?

Artemis Projesi-1
NASA’nın SOFİA gözlemevi tarafından, dağınık su moleküllerinin Ay’ın güneşli yüzeyinde kalabildiği keşfedilmiş. Ayrıca, bilim adamları, buzun Ay’ın kutuplarında soğuk ve sürekli gölgeli kraterlerde kalabileceğini tahmin ettiler. Su, kuyruklu yıldızlar, asteroit ve gök taşları tarafından muhtemelen jeolojik zaman aşımları sırasında taşınmıştır. Ay’da su ne alaka der gibisiniz belki de… fakat dahası var. Ay yüzeyi üzerindeki ince gaz tabakasında da su molekülleri tespit edildi. Bilim ve evren sizce de inanılmaz ve gizemlerle dolu değil mi?
Psikolojimiz Buna Hazır Mı?
İnsan fizyolojisi dahi adaptasyona yönelik reaksiyonlar gösterir. Mesela, uzun süre güneşe maruz kalınca cildin bronzlaşması (kutuplarda yaşayan insanların beyaz tenli, ekvatorda yaşayan insanların esmer olması gibi), tekrarlanan temas veya basınca yanıt olarak ellerde nasırların oluşması vs. Durum böyleyken insan psikolojisinin başka bir gezegene adapte olma sürecini hayal edebiliyor musunuz?
Birçok bilim kurgu filminde hem fizyolojik hem de psikolojik olarak her şey harika görünüyor. Fakat, gerçekler kurgulardan daha zorludur diye düşünüyorum. Değişen çevre ile başa çıkma yeteneği herkeste aynı değildir ve hayatta kalmak için çeşitli adaptasyonlara ihtiyacımız vardır. Fizyolojik adaptasyonlar bir kenara, davranışsal adaptasyonlar olumlu yönde mi yoksa olumsuz yönde mi olacak? Psikolojik adaptasyona bir örnek vermek istiyorum. Eşcinsel bir kadın düşünün, LGBT’ye karşı bir kültürde yaşamına devam ediyor. Eşcinsel olduğunu söylerse çevreden birçok psikolojik baskı göreceğini tahmin edebiliriz. Kadın, bu tepkilere psikolojik olarak olumlu ya da olumsuz cevaplar verir (intihar ya da daha dirençli bir ruh hali).
Psikolojiniz, kalan hayatınızı Kızıl Gezegende devam etme fikrine ne diyor?
Yazan: Arzuhan Bilgin
Kaynakça:
https://en.wikipedia.org/wiki/Artemis_program
https://eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/a/artemis-program
https://www.space.com/artemis-program.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_water#:~:text=Lunar%20water%20is%20water
https://www.biologyonline.com/dictionary/physiological-adaptation’
https://kpu.pressbooks.pub/evpsych/chapter/evolution-evolutionary-psychology/