apollo11, ay, CarlSagan, evren, galaksi, karadelikler, kozmos, mars, StephenHawking, teleskop, Uzay, uzaylailgilikitap, zaman
Bu yazımızda sizinle uzay ile ilgili kitap önerilerinde bulunduk, uzay ile ilgili dizi ve film önerileri için de hemen tıklayınn!
1- UZAY BARONLARI
Yazar: CHRISTIAN DAVENPORT
Kitabın içeriğine göz atalım: ” NASA’ya kafa tutup şehrin göbeğine bir roket park eden, balistik füze peşinde Rusya’yı arşınlayan ELON MUSK; Titanik’in kâşifleriyle okyanusun derinliklerindeki Apollo 11’in peşine düşen JEFF BEZOS; uzay işinin stresini yenmek için Las Vegas’ta milyonlar kaybeden ANDREW BEAL; altmışından sonra astronot olmaya karar veren RICHARD BRANSON ve diğerleri… Milyarder girişimciler, sizi oraya götürmek için her şeyi göze alıyor.” Kitabın arka sayfasını okuduğum da gözüme çarpan yazı ise şöyleydi: Uzay Baronları, servetlerini uzayın keşfi için harcamaya kararlı, gözlerini uzak diyarlara dikmiş hayalperestlerin hikayesi.”
Araştırma aşamasında ilgimi çeken bir kitap oldu. Günümüzde uzaya olan merakın hangi safhada olduğu hayalleri uğruna harcanan milyon dolarlar… Şu an için evet birçoğumuz tarafından delilik olarak nitelendirilen bu durum gerçek ve insanlar bu hayaller uğruna zamanını harcamakta. Yakın zamanda tarihte yaşanabilecek çok büyük bir olay olarak baktığım bu durum tahmin sınırlarımızın dışında; yeni bir yaşam alanı, farklı gezegenler, gezegenler arası yolculuk, zaman kavramı… Tarihte çağ kavramını farklı boyutlara taşıyacak bir olgu.
2) EVREN AVUCUNDA
Yazar: CHRİSTOPHE GALFARD
Kitap bizi düşündürmeye, hayal kurmaya çağırıyor… “ evrende yalnız değiliz. Evrene yapacağımız bu yolculukta da. Kumsalda yatmış gökyüzünü seyrederken biri elimizden tutuveriyor ve bizi muazzam bir yolculuğa çıkarıyor, karadeliklere, en uzak galaksilere ve kâinatın başlangıcına götürüyor. Bir atomun çekirdeğine dalıyor, zamanda yolculuk ediyor, Güneş’in içine giriyoruz.Dokunuyoruz. Christophe Galfard, evreni avucumuza bırakıyor.”
Oldukça merak uyandıran bu yolculuk hayal kurmayı seven, evreni keşfe hazır okurlar için yazılmış adeta. Ayrıca kitap Fransa’da yılın bilim kitabı seçilmiş.
3) KOZMOS EVRENİN VE YAŞAMIN SIRLARI
Yazar: CARL SAGAN
“Carl Sagan zamanımızın en parlak bilim insanlarından biridir… İçinde varlığımızı sürdürdüğümüz akıllara durgunluk veren Kozmos’un sonsuzluğunu dile getirirken bilimin geçmişine, şimdiki zamanına ve geleceğine ilişkin muhteşem eser yaratmış ( Associated Press)
Kitabın ilk basımı 1980 yılında ABD de yapılmış ve kitabın Türkçe çevirisi 1998 yılında basılmıştır. Aynı isimli belgesel dizinin kitabıdır. Kozmos, Sagan’ın en temel düşüncelerini içeren başucu kitabıdır. Kozmos merak duygusunun önemini, kurduğumuz medeniyetle bağlam kurarak ,keşfedilmiş buluşların temelinde merak duygusu olduğuna atıf yapmaktadır. Öykü tadında olan kitap bize uzay hakkında temel bilgileri de kazandırıyor. Keyifli ve “merak” uyandırıcı…
4) ZAMANIN VE UZAYIN DOĞASI
Yazar: STEPHEN HAWKİNG & ROGER PENROSE
“Kuantum kütleçekim, evrenin ilk zamanlarını ve kara delikler gibi ilginç nesneleri nasıl açıklayabilir? Evrenin görünümü nasıl hiçbir kuantum etkisi gözlenmeden Einstein’ın öngördüğü gibi olabilir? Zaman neden ileri gider de geri gitmez? Bu kitapta, iki farklı görüşteki fizikçi bu soruları tartışıyorlar. Penrose realisti, Hawking ise pozitivisti oynuyor. Penrose, Einstein gibi, kuantum fiziğini tamamlanmış bir kuram olduğuna karşı çıkıyor. Hawking ise tersine, genel göreliliğin evren,n nasıl başladığını açıklayanayacağını öne sürüyor. Hawking’ e göre, sadece sınır koşulları olmayan bir kuantum kütleçekim kuramı, küçük bir kısmını gözleyebildiğimiz evren hakkında bize bir şeyler söyleme şansına sahiptir. Penrose ve Hawking arasındaki tartışma bir bakıma, Einstein rolünü Penrose’un ve Bohr rolünü de Hawking’in üstlendiği eski fikir ayrılığının uzantısıdır.”
Genel anlamda zıt fikirleri bir arada sunan kitap ufkumuzu açıp geniş açılardan bakmamıza olanak sağlayacaktır. Okuyana muhakkak bir şeyler katacağını düşünüyorum. Realist ve pozitivist yorumlarla evreni anlamlandırmayı derinleştiriyor.
5)KARA DELİKLER
Yazar: STEPHEN HAWKİNG
“2016 yılının BBC Reith derslerinde Stephen Hawking, bütün bir ömür süren araştırmalarını on beş dakika içinde aktarma gibi gerçekten zorlu bir meydan okumayı kabul etti. Bu çok kısa süren derslerde Hawking, evrenin gizemlerini ortaya sererken, kara delikleri anladığımız takdirde uzayzamanın sırlarına erişebileceğimizi vurguluyor.”
Merak duyulan konulardan biri olan kara delikler uzayı anlamlandırma da büyük bir payının olduğunu düşünmekteyim. Ayrıca Kara deliklere büyük bir ilginin söz konusu olmasında bu kitabın etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
6) MARSLI
Yazar: ANDY WEİR
“Çok uzun zamandan beri okuduğum en iyi kitap. Zeki, eğlenceli ve gerilim dolu. Marslı, bir romandan isteyebileceğiniz her şeye sahip.” HUGH HOWEY
Marslı NASA’nın uzaya insan gönderme projesini başlatması üzerine yazılmış bir kitap. Yazar hayal gücünün sınırlarını zorlayarak, uzun ve derin araştırmalar sonucunda kaleme aldığı okurken satırları yaşıyor hissi uyandıran bir o kadar da eğlenceli bir kitap. NASA’nın Mars’a gönderdiği 6 kişilik grupta kaza sonucu Mars’da tek başına kalan, yaşam mücadelesi veren, Mark’ın hikayesi anlatılmakta. Teknik terimler içeren kitap okuyucuya kimi zaman ağır gelsede yazarın eşsiz hayal gücü sayesinde bir solukta okunuyor.
7)BÜYÜK TASARIM
Yazar: STEPHEN HAWKİNG
“ Hawking ve Mlodinow Antik Yunan’dan modern kozmolojiye kadar bilimin gelişimindeki dönüm noktalarına işaret edip, Kuantum mekaniğine ve göreliliğe ilişkin kuramların bir araya gelerek evrenimizin nasıl yoktan var olduğunu anlamamızı sağlıyorlar. Şu an elimizde bulunan en iyi fizik tanımının “M-Kuramı” denilen ve içinde yaşadığımız tek bir evrenin değil, muazzam sayıda evrenin var olduğunu öngören kuram olduğunu açıklıyorlar. “
Kitap 7 Eylül 2010 tarihinde yayınlanmış. Evrenin varoluşunu açıklamak için Tanrıya ihtiyaç duyulmasını gereksiz bulan Hawking ve Mlodinov’a göre Big Bang, fizik yasalarının kaçınılmaz sonucudur. Okuyan herkesin bilgi birikimiyle eş düzeyde anlamlar çıkaracağı bir kitap.
8) ZAMANIN KISA TARİHİ
Yazar: STEPHEN HAWKİNG
İlk yayınlanma tarihi 1 Mart 1988 olan kitap “A Brief History of Time” orijinal ismiyle yayınlanmış. Yayınlanma tarihinden bu yana bilimsel yazın alanında önemli bir noktada yer aldı.Kırk dile çevrildi ve 9 milyon üzerinde baskı yaparak büyük bir ün kazandı. Kozmoloji hakkında temel bilgiler veren kitap, okunması gereken bir başyapıt.
9)OTOSTOPÇUNUN GALAKSİ REHBERİ
Yazar: DOUGLAS ADAMS
Adams tarafından kaleme alınan mizah-bilim kurgu serisidir.İlk olarak 1978’de BBC’de radyo programı ardından sahne gösterisi ve kitap serisi olarak uyarlandı. 12 Ekim 1979 yılında kitaplaştırıldı. Bir perşembe sabahı gezegenin aniden yok edilmesi ve gezegenin havaya uçmasından saniyeler önce kahramanımız Arthur Dent arkadaşıyla birlikte bir uzay gemisine otostop çekmeyi başarmış. Ve ikilinin başından geçen absürt olayların yazıldığı seri. Her yaştan okuyucunun okurken keyif alabileceği bir seri.
10) AY’DA İLK İNSAN
Yazar: JAMES R. HANSEN
“20 Temmuz 1969’da tüm dünya 38 yaşındaki Amerikalı astronot Neil Armstrong’un Ay’ın yüzeyine adım atan ilk insan oluşunu izledi. Belki de insanlık tarihi boyunca hiçbir söz o tarihi anda söylenen birkaç kelime kadar ünlü olmadı. Bu önemli biyografi, Ay’da İlk İnsan’ın karışık mirasını hem astronot hem de bir insan olarak ele alıyor.”
Kitap orijinal adıyla “First Man: The Life of Neil A. Armstrong” yayınlandı. Aynı zamanda beyazperdeye de uyarlanmıştır.
Yazan: Tülay Demirpençe
Kaynakça:
http://www.astronomievi.com/nedir-kimdir/uzay-ile-ilgili-en-iyi-12-kitap/
Chrıstıan Davenport (2018),Uzay Baronları
Christophe Galfard (2017), Evren Avucunda
Carl Sagan (1980), Kozmos
Hawking, Penrose,(1996), Zamanın ve Uzayın Doğası
Stephen Hawking,(2016), Kara Delikler
Andy Weir,(2011), Marslı
Stephen Hawking,(2010), Büyük Tasarım
Stephen Hawking,(1988), Zamanın Kısa Tarihi
Douglas Adams,(1979), Otostopçunun Galaksi Rehberi
James Hansen,(2018), Ay’da İlk İnsan